Derfor er Kalundborg Værdighedens By 2014
Kalundborg giver unge troen på sig selv
”Er du ved godt mod?” Svend Olesen sender ofte opmuntrende og spørgende sms’er for tiden. For han er mentor for en ung kvinde i Kalundborg kommune, der har haft svært ved at finde sin plads på arbejdsmarkedet.
”Hun er arbejdsløs og har brug for en, der tror på hende og giver hende et skub,” fortæller Svend Olesen, der har været tilknyttet projektet ”Værket” gennem et halvt år. Det er Kalundborgegnens Erhvervsråd, der har sat gang i ”Værket”. Et mentornetværk for unge i den såkaldte Matchgruppe 2, der har problemer med at finde beskæftigelse. De bliver nu tilbudt at få en mentor, der kan give dem råd og vejledning.
”Mange af de unge har ingen støtte fra hjemmefronten og har måske aldrig haft en, de kunne se op til. Det håber vi at kunne give dem her,” forklarer Poul Jensen, der er direktør i Erhvervsrådet.
Hos Erhvervsrådet har de udnyttet deres store netværk i byens erhvervsliv til at samle en gruppe af byens ressourcestærke borgere, der har lyst til at hjælpe de unge videre.
”Jeg syntes, det lød som et spændende projekt og ville gerne give de erfaringer, jeg har fået gennem livet, videre til andre,” siger Svend Olesen, der efter en karriere hos SKAT nu har været mentor for to unge mennesker. Den ene er kommet i job, den anden er arbejdsøgende efter en kortere ansættelse.
”Hun har brug for at blive opmuntret til at søge videre. Så jeg forsøger at give hende noget selvtillid,” siger Svend Olesen.
Et særligt erhvervsråd
Det er et særsyn, at et erhvervsråd tager den slags sociale opgaver på sig. Men ikke for Kalundborgegnens Erhvervsråd.
”Vores 600 medlemmer skal jo bruge arbejdskraft – også om 10-15 år. Derfor har vi jo også en interesse i, at der er kvalificeret arbejdskraft at få her på egnen,” forklarer direktør Poul Jensen. Det sociale ansvar stopper ikke ved mentorordningen. De unge bliver også hentet og kørt på arbejde, eller får en medarbejder fra erhvervsrådet med til jobsamtale, hvis det er det, der er brug for.
”Vi ser hele tiden på de unges styrker og ressourcer i stedet for at se på, hvad de ikke kan. Hvis man har svært ved at komme op om morgenen, så skal det i hvert fald ikke være årsag til, at man ikke får sig en uddannelse eller et arbejde”, siger Poul Jensen.
Ros fra borgmesteren
Fra borgmesterkontoret lyder der ros for erhvervsrådets indsats. Borgmester Martin Damm er glad for hele den kollektive indsats, der sker i kommunen.
”Det er svært at fremhæve en enkelt aktør, for vi arbejder sammen på tværs af alle sektorer, for at nå det fælles mål; at løfte de unge til et bedre liv, hvor de kan stå imod de mange udfordringer,” siger han.
Udnævnelsen som Værdigheden By 2014 tager borgmesteren som et klap på skulderen, men det betyder ikke at arbejdet er gjort færdigt.
”Det er starten på en positiv spiral. Det at blive fremhævet er med til at løfte de unges tro på livet og sig selv. Det er lidt som i sport, når man først har vundet et par kampe i træk, så spiller man automatisk bedre.”
Det er netop tro på livet, Svend Olesen gerne vil give de unge mennesker, han bliver mentor for. Han håber, at prisen som Værdigheden By 2014 vil sætte endnu større fokus på det arbejde.
”Hvis vi kunne give de helt unge noget selvtillid. Så tror jeg, at vi kommer til at se færre, der ender i Matchgruppe 2 og 3 i fremtiden. Det handler om at tro på sig selv,” siger han.
Kåringen af Værdighedens By
Den 22. november 2013 kårede vi Kalundborg til Værdighedens By 2014. Kalundborg fortjener den ærefulde titel, fordi byen har har udmærket sig på værdig vis ved at yde en særlig indsats over for de udsatte unge i Kalundborg.
TV-kaludnborg.dk dækkede kåringen. Se deres indslag ved at klikke på billedet nedenfor.