top of page

Dansker har rekorden: Casper løb 720 km på 7 dage

Skærmbillede 2015-02-07 kl. 22.08.44.png
Casper Wakefield er COO ved Willis og indehaver af rekorden for hurtigste gennemførelse af den længste distance på 720 km i Yukon Arctic Ultra. 7 dage, 17 timer og 2 minutter. Vi har talt med ham om hallucinationer, motivation, mental styrke og selvfølgelig værdighed.

Vi fanger Casper en helt almindelig fredag aften på telefonen. Hans energi er intens og direkte og smittende! Casper har tidligere været Jørgens træner, og han vil rigtig gerne stille op til et interview og sende sin støtte til Jørgen!

Hvad var din motivation for at kaste dig ud i dette ekstreme løb?

”Min motivation for at prøve YAU var et ønske om at prøve at flytte nogle grænser for, hvad der var fysisk muligt for mig. Jeg havde brug for en udfordring, der var umulig og uopnåelig. Jeg ønskede at se, hvor meget jeg kunne presse ud af min egen krop. Jeg løb i 7 dage og sov 14 timer i alt. Mit mentale fokus gjorde at jeg løb 100km om dagen, sov under en time i døgnet de sidste dage.”

Hvad er det vigtigste råd, du kan give til Jørgen?

”Det er for sent at give ham det vigtigste råd, for nu er han taget afsted.

Det vigtigste råd er nemlig, at alt handler om forberedelse – det hele er afgjort inden man kommer derover. Man skal have testet sit udstyr og om man har forberedt på de ekstreme situationer man kan komme ud for.

Nogen gange i løbet møder man nogle mentalt helt uovervindelige situationer, hvor man løber og falder i søvn. Man får hallucinationer, man kan vågne ude i sneen og rode rundt, fordi man går i trance. Så må man hvile sig lidt, og så komme videre. Men det kræver at man finder et virkelig stærkt mentalt fokus.Der kan være tidspunkter, hvor man kommer ind i en negativ spiral. Skoen klemmer, sneen er kold og våd, man er træt og sulten. Her skal man kunne mobilisere energien og kræfterne indtil man kommer ind i en positiv stemning.

Bjerge er hårde, men den mentale modstand er hårdest at forcere.

Da jeg løb var der -35 grader. Lige nu har de haft -40, og det var ikke engang i de koldestes egne. Det er svært at holde sig igang om natten i så ekstrem kulde, men det er bedre for løberen om dagen, for sneen er hårdt er pakket og lettere at løbe på.

Hvis der er blød sne, kan det være ligesom at løbe i sand. Foden synker skråt ned, og man kan hurtigt få betændelse i skinnebenet, når man skal løbe så langt.”

Casper får lov til at fortælle frit, hvad han gerne vil have vi skal vide om YAU.

”Denne type løb handler om oplevelse og ekspedition. Der er en helt speciel atmosfære i byen op til løbet. Dagen før er der hundeslædeløb, og folk er spændte og venlige, og man føler sig meget velkommen. Der er en helt speciel stemning ved checkpoints, man kommer igennem under løbet, både med andre deltagere og de frivillige, som stiller op år for år, for at være en del af det.

Der er noget særligt ved at være et så fjernt sted og få disse oplevelser. Om sommeren kan man ikke være der, fordi det faktisk består af vand (det meste af løbet foregår på floder og søer, der er frosne), men nu kan man krydse de områder til fods og se noget, der slet ikke er tilgængeligt på andre tider af året. Derudover fik jeg en masse vilde naturoplevelser. Om natten var der nordlys, og naturen var så smuk, at det, sammen med de fysiske anstrengelser, kunne få mig ind i en helt magisk trance. ”

Da vores interview er ved at være slut, bliver vi nødt til at stille det obligatoriske spørgsmål om værdighed.

”Værdighed handler om ærlighed. Det gælder om at være transparent, at være sine omgivelser værdige. For mig er det vigtigt at kunne stå ved de handlinger, jeg fortager mig. Man skal være den bedste udgave af sig selv.”

Mens vi taler med Casper fornemmer vi en meget arbejdsom person, der tager sin mål alvorlige, men man kan også mærke en stor portion humor i ham. Da der næste dag kommer en video hilsen til Jørgen i indbakken, bliver den sidste del bekræftet.

#jegstøtterjørgen

#globaldignity

Populære nyheder
Seneste nyheder
Arkiv
Søg på emner
Følg os
  • Facebook Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
bottom of page